Geachte bezoeker

Mocht er in dit blog een link niet werken, meldt me dat dan graag even via een mailtje naar govert@riksen.tk of in een reactie op mijn nieuwste bericht.
Veel leesplezier gewenst bij mijn reisavonturen op dit blog!

vrijdag 10 januari 2014

Back to Auckland

Ik geniet nog van het prachtige uitzicht uit onze kamer in The Rydges.


Op vrijdag 10 januari staan we vroeg op en vertrekken we rond 6:30 richting Christchurch. De zon zit nog achter de bergen en het beloofd een mooie dag te worden. Onderweg passeren we Lake Tekapo waar we een prachtig uitzicht hebben over de besneeuwde bergtoppen met ondermeer Mount Cook (3754m).


We zien onderweg weer veel platgereden Possoms. Om 10:30 stoppen we voor een sanitaire stop in het plaatsje Geraldine. Ernaast is een schattig klein museumpje met veel foto's van de 150 jaar oude geschiedenis van dit plaatsje.
Vlak na het middaguur rijden we Christchurch al binnen. Onze vlucht gaat pas om 17:00, dus er is tijd genoeg om nog even het centrum in te rijden. Midden in het centrum zijn op de vele plekken waar gebouwen zijn afgebroken zat parkeerplaatsen te vinden. We lunchen weer bij de sushi bar, net zoals de eerste dag op het zuidereiland. Daarna wandelen we nog langs een winkelstraat waar ze creatief gebruik hebben gemaakt van containers.


Er zitten allerlei winkeltjes in en er is zelfs een opengesneden container met een barretje erin. We lopen langs de Memorial Bridge al weer redelijk opgeknapt is. De boog was bovenaan gescheurd en verzakt.


Na een complexe hersteloperatie staat hij nu weer recht en is er nauwelijks nog een breuk te zien. Daarna drinken we een Monteith Black op het terrasje van de Pegasus bar in het zonnetje. Olivia krijgt een prachtig kopje chocolademelk.


Het is er zo'n 24 graden en dus lekker warm na al die koude dagen in het zuiden. We brengen onze auto terug bij RentaDent en even later zitten we in de bar op het vliegveld. Terwijl we wachten voelen we een aardbeving. Het hele gebouw schudt, maar niemand hier kijkt ervan op. Er zijn hier zoveel naschokken geweest dat dit heel gewoon is. Volgens Max zijn hier sinds de grote aardbeving zo'n 4000 naschokken geweest, soms meerdere per dag. De meeste heb je niet eens in de gaten, maar deze was wel een redelijke. We konden hem in elk geval goed voelen. We kijken meteen op een site en zien dat het er eentje is geweest van 4,2 op de schaal van Richter, 12 km diep en 20km vanaf Christchurch. Het vliegtuig vertrekt om 17:00u en omstreeks 20:30 zijn we weer thuis waar Sarah een fantastisch lekkere en licht verteerbare maaltijd heeft klaargemaakt.

- wordt vervolgd...

donderdag 9 januari 2014

Queenstown Adventures

Het heeft de hele weg van Milford Sounds naar Queenstown geregend. We komen dinsdagmiddag rond 14:00 aan in Queenstown, en we checken weer in bij the Rydges. Max had bij de boeking ervan begrepen dat we een 40m2 two bedroom appartement zouden krijgen. Dit viel echter tegen, geen two bedrooms, maar alles en iedereen wederom gezellig en knus bij elkaar in één kamer met twee grote bedden. We hebben dit keer echter wel een prachtig uitzicht op het meer. We hebben in dit hotel WiFi en vrijwel direct bereikt mij het bericht dat Ernst net is overleden. Ik ben er kapot van.
Anna gaat meteen naar het sportcentrum en wij wachten haar op in de Irish pub.


Als Anna tegen vieren klaar is schijnt de zon warempel weer. We lopen via de pinautomaat naar het boekingkantoor voor de adventures die we vanuit Queenstown willen doen. In elk geval het White water raften en de Shotover jetboat. Of er ook een skydive gedaan kan worden door Olivia hangt van het weer af. Maar als Olivia de Canyon Swing ziet begint ze te twijfelen... Toch liever die swing in plaats van de Skydive? Of allebei? Uiteindelijk besluit ze toch voor de Skydive te gaan. Maaike zal blij zijn, want hoewel de Canyon Swing is wellicht eigenlijk toch een soort verkapte bungee jump...
We eten in een Japans restaurant en winkelen nog wat. In 'the bookstore' zie ik een tijdschrift met zelfs een bekende Nederlander op de cover.


Rond 20:00u gaan al weer naar het hotel en kort daarna gaan we ook slapen.
Woensdagmorgen lopen we, als Anna terug is van haar training, naar het centrum voor de Shotover Wild Water Rafting. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend en het beloofd een spektakel te worden. Ook is het een koude dag, maar zo'n 12 graden. Op het weerbericht zien we dat het in Nederland nu zelfs warmer is dan hier! De busrit er naar toe is al uitermate spannend. Het gaat over Skippers Road, een klein bochtig zandweggetje, amper een halve meter breder dan de bus. Aan de ene kant een berghelling en aan de andere kant een ravijn, soms meer dan 100m stijl naar beneden. Geen bermen, geen hekjes of vangrail. Enkel een hevig schuddende bus met een, naar mijn gevoel, veel te snel rijdende chauffeur. Doodeng. Na een rit van zo'n 45 minuten krijgen we instructie en gaan we in de rubber boten. In totaal zijn we met 8 vlotten en er gingen ook 2 kajaks mee voor de veiligheid. Na wat oefenen gaan we de eerste stroomversnelling in en het gaat meteen goed fout. De boot slaat om en voordat we er erg in hebben liggen we in het koude water. Als ik weer boven kom probeer ik lucht te happen, maar wordt weer onder water gedrukt doordat de omgeslagen boot over me heen vaart. Ik hap een flinke slok water en ben vrijwel meteen buiten adem. Even later kan ik me vasthouden aan een rotsblok en blijf even hangen in het snelstromende water. De gidsen van de andere boten staan snel op de rotsen om ons uit het water te trekken. Als ik op een rotsblok lig zie ik Olivia achter me uit het water getrokken worden. Ze hadden een reddingslijn naar haar gegooid, maar die was om haar heen gewikkeld, zodat er niet aan getrokken kon worden. Gelukkig ging alles goed en stond ze even later naast me op een rotsblok. Pas toen zag ik dat mijn hand bloedde. Ik heb blijkbaar ergens een scherpe rots geraakt en mijn vinger bloedde hevig. Later bleek het gelukkig mee te vallen. Het velletje van mijn knokkel lag open, een snee in de palm van mijn hand, een blauwe duimnagel, de andere duimnagel gescheurd en nog een wond bovenop op mijn hand. Olivia had gelukkig niets.


De gidsen van de andere vlotten hielpen meteen vanaf de wal en uit hun druk gepraat maakten we op dat ze er zelf ook behoorlijk van geschrokken waren. De jongen die vlak voor me kn het water lag was bijna een onderwatergrot ingedreven. Als ik me niet vast had kunnen houden was ik op hem gedreven en had hem er zo ingeduwd. Als je in zo'n gat terecht hoorden we later, komt is het bijna zeker afgelopen en verdrink je. Maar waar was Anna? We gingen als passagier in twee andere vlotten en een paar honderd meter verder vonden we ons vlot weer. Anna en de andere passagiers waren er ook en ze waren gelukkig ongedeerd. Eén van de gidsen met een verbandtrommel kon mijn vinger verbinden. Daarna ging er nog wat tape omheen tegen het water en we konden weer in ons eigen vlot stappen om de reis te vervolgen. We waren er allemaal behoorlijk van geschrokken en het vervolg van de tocht roeide iedereen wat hij/zij kon. Wij sloegen gelukkig daarna niet meer om en konden alle stroomversnellingen en watervallen goed aan. We botsten nog een keer hard tegen een rots aan en daarbij brak Olivia's paddel alsof het een lucifertje was.
We zagen nog diverse andere rubberboten omslaan. Zelfs de laatste waterval, waar ik een paar jaar geleden met Robben ben omgeslagen, kwamen we goed door. Voor een impressie: er heeft iemand vorig jaar een leuk filmpje van gemaakt. Er ging bij ons echter veel meer water door de rivier en het was veel ruiger.
Max stond bij de aankomst ons op te wachten en alle verhalen kwamen los. We doen snel de wetsuits uit, trekken droge kleren aan en worden langzaam weer warm. Mijn hand werd nog ontsmet en met pleisters afgeplakt. Ik kreeg nog een zak ijs mee omdat mijn vinger al wat dik en blauw werd. 's Avonds hebben we lekker gegeten bij Winnies Pizzabar.
Donderdagmorgen is het weer gelukkig weer beter. Mijn vinger voelt weer wat beter, maar mijn heup is hardstikke stijf en pijnlijk. We gaan om 11:00u weer naar Arthur's Point om in een jetboot over de Shotover rivier te racen. Zie ook: shotoverjet.com een spectaculaire tocht waarbij we maar centimeters van de rotspunten blijven.


Met supersnelle bootjes die door twee jets aangedreven wordt. De jetaandrijving is overigens een Nieuw Zeelandse uitvinding (Hamilton Jets) en ze zijn ermee uiterst wendbaar. Regelmatig maken we surfend over de snelle rivier een 360 graden draai. Zo'n bootje beschikt over 2x350pk en racet met zo'n 80km per uur over de snelstromende Shotover rivier. Een tochtje duurt een klein half uur en er gaat dan zo'n 40 liter brandstof doorheen.
Daarna gaan we naar NZone, waar Olivia zich klaarmaakt voor een Skydive met een vrije val vanaf 12000 voet. Na alle formaliteiten en instructie op het NZone kantoor in de stad, worden we met een busje vervoerd naar een vliegveldje waar we al snel een vliegtuigje zien landen. De lucht is prachtig blauw en de besneeuwde bergtoppen van the Remarkables (Mount Doom) zien er prachtig uit. Olivia is net als elke andere springer best zenuwachtig, maar wil nog wel even poseren voor het bord van Nzone.


Net als Olivia in een pak gehesen moet worden, komt het bericht dat vanaf dat moment alle sprongen gecanceld zijn wegens te harde wind. We kunnen het nauwelijks geloven, voor het eerst sinds dagen hebben we een blauwe lucht en nu waait het te hard! De teleurstelling voor Olivia is erg groot.


Ze was er geestelijk al helemaal op voorbereid en dan dit...
Even later rijden we weer in het busje terug naar het centrum van Queenstown. Daar willen ze graag een nieuwe afspraak maken met ons voor de volgende dag, maar dan vertrekken we al vroeg om op tijd in Christchurch te zijn voor onze retourvlucht naar Auckland. Jammer, maar helaas. We zullen over een paar dagen het opnieuw proberen op het Noordereiland.
We treffen Max en Anna weer in de Irish pub en gaan daarna naar de FergieBurger. We hebben er al verschillende keren een lange wachtrij voor de deur zien staan.


We treffen er een Nederlands meisje in de bediening die zelf ook niet helemaal begrijpt waarom het er telkens zo druk is. Marlies uit Texel woont hier inmiddels een jaar en wil graag met me op de foto. De FergieBurger is open van 8:00am tot 5:00am en het is er altijd druk. Het hele jaar door staan de bezoekers in de rij. Het is één van de must-do's geworden van Queenstown. Eenmaal in het hotel gaan de dames nog even zwemmen en Max gaat in de spa. Ik blijf vanwege de verwondingen op mijn vinger en hand droog en geniet nog wat van het zonnetje en een gingerbeer. Ik post er deze blogupdate.

- wordt vervolgd...

Location:Queenstown

dinsdag 7 januari 2014

Queenstown, Milford Sounds, Queenstown

Als we maandagmorgen in Queenstown wakker worden schijnt de zon en het belooft een prachtige dag te worden. We doen het rustig aan omdat Anna 's ochtends aan het sporten is. We verzamelen pas om 10u in de lobby van ons hotel, The Rydges.
In Queenstown ga ik eerst nog maar even wat geld pinnen want het dagmaximum gaat er hier zo ongeveer elke dag doorheen ;(.
Daarna rijden we langs de Starbucks en eten/drinken we koffie en croissant in de auto, om snel op weg te zijn naar Milford Sounds. Het mooiste plekje op aarde...
De weg gaat eerst naar het zuiden, dan west en vervolgens weer noord. Langs Kingston., Te Anau, de lupinevalley en langs prachtige beekjes. We zijn op deze rit zuidelijker geweest dan de 45e breedtegraad. We stoppen bij de world famous 'mirror lakes' en iedereen had véél grotere meren verwacht. Ik kende ze natuurlijk al (zie dit blog bij 2010) maar vond ze zelfs mooier dan de vorige keer. Vervolgens rijden we over de pas en rijden tussen de sneeuw/ijsmassa's door, door de tunnel en weer zo'n 2000m naar beneden naar Milford Sounds (zeeniveau). Omstreeks 15:00u zijn we bij onze lodge.


Een prachtplekje met een superuitzicht... op de sandflies na. Als je even stilstaat wordt je aangevallen door een zwerm kleine vliegjes die je venijnig kunnen prikken. Zo'n bultje blijft nog dagenlang jeuken. Ik heb sinds Haast al zo'n bultje op m'n hand..;(
We hebben met z'n vieren een kleine cabin met alle voorzieningen. Jammer dat er hier in Milford Sounds geen supermarkt is, anders hadden we er zelf kunnen koken in ons keukentje.
Nadat we er onze spullen hebben achtergelaten gaan we snel naar de haven om nog met de cruise van 15:45 mee te kunnen. Helaas kunnen we dan alleen niet meer naar het 'underwater observatory'. Dat kan alleen nog de volgende ochtend, maar omdat er dan regen voorspeld is en we weer snel naar Queenstown terug willen vanwege Anna's sporten, wachten we er niet op en gaan maar meteen mee met de cruise door de fjord.


Eenmaal op het water sta ik meteen te fotograferen en filmen en ben verbaasd hoe lang het duurt voordat de dames ook naar buiten komen om van de omgeving te genieten. Eenmaal buiten wil Olivia zelfs een regenjas aan om onder de watervak te kunnen staan. De boot draait vlak voor de rots en het voordek waar Olivia op staat, krijgt de volle laag.


Het weer is bewolkt maar het blijft gelukkig droog. Milford Sounds is één van de kraamkamers van de oceaan. Er komen allerlei vissen naar toe om te paren en te jongen. Het ligt zuidelijker dan Australië en Zuid Afrika. Als je de fjord naar het westen uit zou varen kom je alleen nog het zuidelijkste puntje van Zuid Amerika tegen.
We komen vlakbij een fantastische waterval die door een kleine gletsjer gevoed wordt. Het is raar te horen dat ook deze gletsjer er in 2020 niet meer zal zijn, vanwege de opwarming van de aarde. Milford Sounds zelf verandert ook. Het wordt steeds toeristischer. Boven de eens zo stille plek vliegen nu regelmatig helicopters en het is er moeilijk een foto te maken zonder andere rondvaartboten erop. We horen later dat er de komende jaren van alles bijgebouwd gaat worden in Milford Sounds. Zelfs de verhuurder van de camper die ik met Robben gehuurd heb, Juicy rentals, heeft hier nu een rondvaartboot varen. We horen dat er af en toe zelfs grote cruiseschepen deze fjord invaren, er draaien en er weer uitvaren. De projectontwikkelaar en exploitanten doen hier goede zaken. Het valt mij toch tegen van de Nieuw Zeelanders die zo'n groen imago hebben...
We eten 's avonds in de gezamenlijke ruimte van de lodge. De risotto die Anna en ik hebben besteld is helaas veel te zout. Olivia houdt niet van haar couscous salade die bij haar aardappelen zit en dus eet ik die op. De rode wijn smaakt er prima bij en na zo'n dag vol indrukken bestel ik er nog maar eentje bij..
We spelen daarna nog een spelletje monopolie op de iPad en iedereen gaat rond 22:00u slapen. Ik kan niet in slaap komen, probeer nog wat te mediteren, maar jeuk overal...


We worden dinsdagmorgen vroeg wakker. We bewonderen nog eens het prachtig afgewerkte en stijlvol ingerichte huisje en maken er een selfie voor ons raam. Het uitzicht is zo fantastisch mooi, je kan er uren naar blijven kijken. Zelfs met dit slechte weer. Het regent inmiddels al uren en overal uit de bergrotsen zijn watervallen te zien. Na een ontbijt met muesli vertrekken we door de regen weer naar de bewoonde wereld.

- wordt vervolgd...

Location:Queenstown - Milford Sounds

zondag 5 januari 2014

De West Coast

Ik begin deze blogaflevering maar met een 'selfie' of 'otofoto' in de Irish pub op vrijdagavond.


Zaterdagmorgen staan Anna en Olivia al om 7:30u op om te gaan fitnessen. Anna moet voor haar roeitraining elke dag een uur sporten dus we hebben zoveel mogelijk accomodaties geboekt met een fitnessruimte. Ik kijk nog even naar het CNN nieuws en zie dat het zo'n beetje overal ter wereld slecht weer is. Hevige sneeuwstormen in de US, storm en overstromingen in Europa. Op de whatsapp zie ik op de Familychat dat ook in Enschede het flink heeft gewaaid.
Na het sporten rijden we eerst langs de kust naar het noorden naar Punakaiki, waar we de Pancake Rocks bekijken. Dit zijn als een stapel pannenkoeken gelaagde rotsen in de vorm van allerlei dierenkoppen in.


De zee is ruig vanwege de harde wind en we blijven lang kijken hoe de golven in de holtes van de rotsen kolken. Af en toe blaast het water als een geiser hoog de lucht in. We brunchen er ook met ... pannenkoeken.


Daarna rijden we over de prachtige kustweg terug naar het zuiden waar ik een panoramafoto maak van een rotonde waar de spoorlijn dwars doorheen loopt. Ook rijden we langs de 'one lane bridge' net boven Greymouth, die ik een paar jaar geleden ook al op dit blog heb geplaatst toen ik er met Robben was.


Greymouth naar Hokitika. Dit plaatsje staat bekend om zijn 'greenstone' (jade) dat in rivierbeddingen gevonden wordt. Er is ook een Possom bont winkel en een station. Er is zelfs een markt met zo'n 5 kraampjes. Oh ja, de lokale rommelmarkt wordt gerund door een Nederlander. Hij komt uit Doetinchem en is hier zo'n dertig jaar geleden 'terecht gekomen'. Verder is het een uitermate troosteloze typische West Coast plek.
We rijden over de prachtige kustweg verder zuidwaarts. Deze weg is volgens National Geographic één van de mooiste ter wereld. Na enige tijd echter is ook deze prachtige weg 'long and boring'..


Op weg naar de Franz Josef glacier waar we eerst inchecken in ons Chateau Franz. Het is een erg grappig backpackers hotel, waar we de Ski Lodge betrekken. Een apart gebouwtje met 2 slaapkamers, zitkamer/keuken en douche en toilet. In de lounge hebben we zelfs onbeperkt WiFi. Nadat we ons hebben geïnstalleerd gaan we meteen door naar de gletsjer. Dit is samen met de ernaast liggende Fox gletcher één van de weinige gletsjers die ongeveer op zeeniveau uitkomen. Hij heeft zich echter nog verder teruggetrokken dan toen ik er een paar jaar geleden met Robben was. Erg indrukwekkend om zo onderaan zo'n kolossale lichtblauwe ijsmassa te staan. Het weer viel vandaag 100% mee. Het bleef de hele dag droog en af en toe scheen zelfs de zon.
's Avonds kan ik via de WiFi eindelijk het vorige blog uploaden in ons Chateau Franz. Anna komt er opeens achter dat ze in het vorige hotel haar sportbroek (in het bed) heeft laten liggen... Iedereen is al vroeg naar bed en ik kijk nog wat tv. Er is een prachtig concert van Maori met orkest.
's Nachts regent het behoorlijk maar gelukkig is het 's ochtends weer droog en zonnig. We rijden naar de nabij gelegen Fox glacier.


Ook hier heeft de gletsjer zich de afgelopen jaren flink teruggetrokken en de afstand van het viewpoint tot de gletsjer is zo groot geworden dat je er een telelens voor nodig hebt om het goed op de foto te krijgen. De weg gaat verder via Bruce Bay, waar allerlei toeristen hun boodschap op een steen schrijven. Daarna naar Haast en we zien veel platgereden Possoms op de weg. In Haast toiletteren we en drinken er wat. Totdat we worden aangevallen door een zwerm 'sandfies' en we vluchten weer de auto in. Helaas zijn er ook een paar met ons mee de auto ingekomen en als we weer rijden voelen we het overal jeuken. Het regent erg hard als we de Haast pass overrijden. Deze is dan voor het eerst weer open sinds er een paar dagen geleden een lawine op de weg terechtgekomen is. In Queenstown logeren we in the Rydges, een prachtig mooi hotel in het centrum. We dineren erg lekker in Pier19, een chique restaurant aan de waterkant.

- wordt vervolgd..

Location:Franz Josef, Queenstown