Geachte bezoeker

Mocht er in dit blog een link niet werken, meldt me dat dan graag even via een mailtje naar govert@riksen.tk of in een reactie op mijn nieuwste bericht.
Veel leesplezier gewenst bij mijn reisavonturen op dit blog!

zaterdag 21 juli 2012

National Park Mljet & Dubrovnik

Vrijdagmorgen doen we rustig aan in Korčula. Douchen, winkelen, zwemmen, douchen, chillen, bootjes kijken, etc. Wat een leven....
We maken pas na de middag los en tuffen op de motor zo'n 20 mijl naar het zuiden. De bestemming vandaag is het eiland Mljet, een nationaal park. Homerus schreef er al over in de Odysee.


We ankeren in een baai ten zuiden van Polače. Achter leggen we een lijn om een rotspunt zodat de boot niet kan draaien. We zoeken verkoeling in het water en de kids doen de 'Huckleberry', een sprong aan een lijn vanaf de boeg van de boot. Als je de lijn op het juiste moment loslaat, kom je bij het achterschip in het water.


We maken er foto's en filmpjes van die we daarna met veel plezier terugkijken. Onder water zien we mooie kleurrijke vissen in de rotsspleten zitten. Die wachten zeker tot het wat kouder en donkerder is voordat ze eruit komen. Af en toe horen we meeuwen lawaai maken en zien we een school vissen zwemmen en enkele zelfs uit het water springen.
Rond 18:30u komt er een klein bootje met parkwachten langszij en blijkt dat we nog toegangskaartjes voor het park moeten kopen. Ze geven nog wat uitleg over het park en laten een engelstalige folder en de tickets achter.
Zondagmorgen sta ik om 4:45 op om een foto van de zondopgang in onze baai te maken.


Ik doe het ankerlicht uit en ga weer naar bed. Om 7:00u zwem ik een rondje om de boot en maak de landvasten los. Motor aan, ankerop en varen richting Dubrovnik. Eén voor één komt iedereen z'n bed uit. Onderweg komen we een nederlandse katamaran tegen met thuishaven Morra. Wat grappig, juist nu Olivia haar shirtje aan heeft van haar zeilschool de Morra. Er zijn hier trouwens veel minder nederlanders dan 7 jaar geleden. Wel veel engelsen met vooral héél erg grote mooie boten met bemanning enzo. Varend ontbijten we en rond 14:00u zijn we bij Dubrovnik. We gaan in het baaitje voor de oude stad voor anker en roeien in het bijbootje naar de wal. Prachtige muren, indrukwekkende stad. Er ligt een groot cruiseschip verderop en de gele bootjes varen af en aan om mensen te brengen en te halen. Het is de Costa Favolosa, het zusje van de welbekende Costa Concordia. Na wat rondgelopen te hebben ga ik op een terrasje zitten in de haven en wacht met een groot glas koud bier op de anderen, die nog een uitgebreide wandeling over de stadsmuur maken. Ik ken de wandeling van 7 jaar geleden, toen we hier ook waren. Vanwege mijn heup, de vele trappen en de hoge temperatuur leek me een terrasje voor mij de betere keuze.


Wat een drukte in de haven. Bootjes varen af en aan. Vooral de taxibootjes van de Costa ... Er gaan misschien wel 1500 gasten op zo'n schip. Als we terug naar de boot lopen vaart de Costa juist weg. Hij vaart vlak langs de kust en toetert, bij wijze van groet, een paar keer. Iedereen in de buurt maakt meteen een grapje dat hij nu hard op de rotsen loopt, net zoals de Costa Concordia. Gelukkig gaat het goed.


Hier op de foto zie je nog net de schoorsteen achter Dubrovnik.
We zetten koers naar Cavtat. Een plaatsje ten zuiden van Dubrovnik, waar Schliemann begin vorige eeuw gegraven heeft omdat hij dacht dat Troje hier heeft gelegen. Vroeger heette dit Epidaurum. We maken vast aan een mooring in de haven, zwemmen wat voor de afkoeling, zien een prachtige zonsondergang en eten omstreeks 20:00u een heerlijke pasta bereid door Lisanne en Olivia.

Location:Cavtat

vrijdag 20 juli 2012

Korčula

Lumbarda is overigens ook een heel erg oud plaatsje gesticht door de Grieken. De Romeinen noemden het plaatsje Eraclea.
Vanuit onze ankerplek was vanmorgen rond 5:00u een prachtige zonsopgang te zien. Ik was er speciaal vroeg voor opgestaan om het te fotograferen. Daarna heb ik het ankerlicht uitgedaan en ben ik weer in bed gekropen.


We lagen voor anker in het baaitje tussen de cijfers 49 en 50 op de kaart.
Toen iedereen wakker was zijn we op de motor naar de ACI haven in Korčula gevaren. Daar waren de eerste plekjes vrijgekomen en kregen we een mooi plekje van de havenmeester (590 Kuna). In deze haven hebben we zeven jaar geleden een reparatie gehad aan onze boot. Toen kwam er een hevige storm over. Zo'n erge storm als toen heb ik gelukkig nooit meer meegemaakt.
Na de boodschappen lunchen we met hamburgers.
Aan het begin van de middag doen we een siesta en daarna gaan we het gezellige stadje bezoeken.


Er zijn veel leuke marktkraampjes, terrasjes, straatmuziekanten, etc. Wel toeristisch, maar ook veel sfeer. 's Avonds gaan we naar de Moreška. Een Korčulaans ridderspel met dans en muziek. Daarna begint er een band te spelen vlak bij de jachthaven. Eerst dacht ik 'wat een herrie' maar al snel bleek het een erg goede band te zijn en hebben we ervan genoten.

Govert

Location:Korčula

donderdag 19 juli 2012

De haven is vol

Vannacht was het nagenoeg windstil en daalde de temperatuur tot zo'n 25 graden. Zo koud hebben we het hier nog niet gehad. Het voelt heerlijk koel aan. Als de zon begint te schijnen loopt de temperatuur al snel weer op naar zo'n 35 graden (of meer). Dan is het op een zeilboot zonder airco prima uit te houden. Snel het water op dus.


We willen vandaag naar het plaatsje Korčula varen dat aan het andere einde van dit langerekte eiland ligt. Her plaatsje waarvan ze zeggen dat Marco Polo daar geboren is. Zeggen, want bewijs is er niet. De lokale Dalmatiers vertellen dat hij er wel gewoond heeft, maar dat hij nooit de zee op is geweest. Hij zou de verhalen van zeelieden die in het haventje afmeerden opgeschreven hebben als ware het zijn eigen ontdekkingareizen. Het klinkt ongeloofwaardig,maar past wel bij de Dalmatiers die lui genoemd worden. Zelf vinden ze zich niet lui, maar alleen wat trager. Dat moet ook wel want het is hier bijna altijd 's zomers 35 - 40 graden.


Het waait zo weinig vandaag dat we de motor bijzetten omdat we anders te laat in Korčula zijn en de haven wellicht al vol is. Helaas maakt het niet uit want als we er om 16:00u zijn is hij al vol en worden we weggestuurd. In het baaitje om de hoek hebben we verschillende ankerpogingen gedaan, maar het anker houdt niet. We besluiten door te varen naar Lumbarda, een haventje ten zuiden, maar ook daar is geen plek. De wind is weer flink aangewakkerd zo aan het eind van de middag (4 à 5 Bft). We vinden gelukkig nog een rustig baaitje waar we voor anker kunnen.


Maaike en Jonas zijn sportief en zwemmen een stuk of 15 rondjes om de boot en ik kijk toe en drink een lekker koud laatste biertje uit de koelkast. Het is inmiddels al 19:00u als we aan eten beginnen te denken. We hebben nog pasta, een paprika wat tomaten en kikkererwten. Anders dan we ons voorgesteld hadden vanmorgen, maar wel lekker!
We gaan morgenochtend wel naar Korčula.

Govert

Location:Korčula

dinsdag 17 juli 2012

Naar Korčula

Vanmorgen heb ik weer heerlijk gezwommen in ons baaitje.


Na het ontbijt in de kuip maken we ons los van de mooring en varen we de baai uit. De zee is kalmer dan gisteren en we varen ruime wind naar het oosten onder het eiland Vis door. Tussen de middag gaan we voor anker bij een klein eilandje ten zuid-oosten van Vis. We ankeren recht voor een grotingang. Als we zeker weten dat het anker houdt zwemmen we de grot in en zien een lichtstraal door een gat in de bovenkant van de grot in het water schijnen. Met de duikbril op zie ik een prachtige lichtbundel onder water en op de bodem liggen een paar visjes te zonnen of zo. Terug op de boot wil ik het zoute water van me afdouchen, maar dan blijkt de watertank leeg is. Het omschakelen naar de terrde watertank lukt niet. We zetten koers naar het eiland Korčula. Halverwege neemt de weer toe en we rollen het grootzeil in zodat we alleen op de genua varen. Ondanks dat we minder zeil hebben klokken we een maximum snelheid van 12,4 knopen!!
Rond half vijf varen we de haven van Vela Luka binnen. Vlak voor de kade roept de schipper van een andere zeilboot dat er nog drie wachtenden voor ons zijn. Hij is nummer twee en wacht blijkbaar al een uur om aan te kunnen leggen. Even later zien we waarom. Nummer 1, een groot donkerblauw jacht, doet nog wel 10 mislukte pogingen om aan te leggen. De wind staat langs de wal en dat is lastig achteruit inparkeren. Na een half uur proberen heeft nummer 1 een andere truuk bedacht. Hij legt langs de wal aan en verhaalt zijn schip vervolgens totdat hij op de juiste plek licht met zijn spiegel tegen de wal. De schipper van nr 2 lijkt beter te kunnen varen, maar vaart na twee pogingen weer weg. Hij zou er niet meer bij mogen van de havenmeester die op de wal staat. Nummer 3 komt ons even later melden dat de haven vol is. Volgens mij zijn er nog een paar plekken leeg en ik besluit nadat ook nr 3 weggevaren is zelf ook nog een poging te wagen. De havenmeester roept vanaf de wal dat we er niet meer bij kunnen en stuurt ons weg. Ik vaar er nog een keertje langs en bij een gaatje tussen twee boten zie ik de havemeester staan. Ik gebaar naar hem en hij roept dat we daar mogen liggen als we de boot ertussen weten te krijgen. Blijkbaar ging hij er van uit dat dat niet kon want met deze harde wind vab opzij is het wel erg lastig achterwaards inparkeren. Het is nog lastiger omdat de ankerlijn van de buren schuin voor ons plekje ligt. Ik instrueer de benanning en knal hem er in èèn keer tussen. Even laten zien hoe het moet;-). Ik heb slechts 1x gevloekt toen er niemand stond op de plek waar we de buurboot konden raken. Al met al een prachtige aktie (al zeg ik het zelf). Nummer drie komt nog een paar keer langsvaren en de schipper kijkt kwaad. Gelukkig niet naar mij maar naar de havenmeester. We tanken water en leggen de boot aan de walstroom om de accu's en iToys te laden.


Maaike kookt zelf een fantastische maaltijd om de kas wat te sparen. Dat eten van gisteravond was ook wel erg duur geweest en heeft met 940 Kn een gat in onze begroting geslagen (dank je wel Jan;-()'s Avonds kijken we voor de eerste keer een film op onze iPad (Bedtime stories). Ik ben best moe van al dat sturen en met zo'n film op ga maar snel mijn kooi in. Mijn rug is ondanks de zonnebrand en shirt toch nog behoorlijk verbrand. Dan naar op mijn buik proberen te slapen.


Morgen willen we naar het plaatsje Korcula.

Govert

Location:Vela Luka

Stevige zee

Na heerlijk geslapen te hebben in Vis heb ik vanmorgen een paar rondjes om de boot gezwommen. Dat is pas lekker wakker worden!
Ik roei met Maaike en Jonas in het bijbootje naar de wal om brood te halen en wat andere boodschappen te doen. Jonas heeft nog geprobeerd om terug te roeien om de anderen op te halen, maar staakte zijn poging halverwege omdat hij in plaats van tegen de wind in, met de wind meeging ;-(.


Onze roeikampioen Robben is toen naar de wal gezwommen en heeft het bootje teruggeroeid. Tijdens ons verrukkelijke ontbijt in de kuip zien we plots een rieten hoedje voorbij drijven. Olivia springt meteen het water in en scoort een mooi zonnehoedje. Even later maken we los en zeilen op de fok de baai uit. We zetten koers naar Biševo, een klein eilandje ten westen van Vis. De golfslag uit het noorden wordt steeds hoger. Olivia kreeg door het rollen van de boot weer last van zeeziekte. Tegen de voorspelling in wakkerde de wind behoorlijk aan (zeker 5 Bft). De golven worden metershoog en vlak voor het eilandje breekt er een hoge golf achter me en klapt achter in de kuip. Ik wordt daardoor kledder nat ;-(
Lisanne begint zo langzaam maar zeker ook wat wit weg te trekken. Ze vond het echt eng.
We varen naar de westkant een baaitje van Biševo in en maken vlak voor een mooi strandje vast aan een mooring. Een collega van me tipte deze plek vlak voordat we vertrokken naar Kroatie (bedankt Jan).


De wind wakkert nog meer aan en we brengen een hele lange lijn uit naar de wal vanaf het achterschip om zo veel mogelijk met de kop naar de ingang van de baai te liggen. Dit voorkomt het rollen van de boot een beetje.
Rond 15:00u eten we aan boord een vitaminerijke salade. Het middel tegen scheurbuik;-). De borden moeten we vasthouden want alles vliegt anders van tafel. We willen het natgeworden beddegoed in de zon en wind drogen. Het waait echter zo hard dat we alles maar binnen hangen. Omdat de voorspelling is dat er vanavond en vannacht minder wind komt en dat de windrichting gunstiger wordt. Besluiten we hier vannacht te overnachten. Bovendien willen we vanavond nog in het visrestaurantje aan het strandje eten. Hopelijk neemt de deining nog af zodat we niet zo rollen. Tegen acht uur gaan we naar het terrasje onder een palmbladeren dakje. De zon is net achter de berghelling dus de temperatuur is nu wat aangenamer. We eten een fantastische visschotel met hele grote gamba's, inktvis en tonijn. De jongens roeien ons in twee etappes terug en ondanks de schommelende boot slapen we snel.

Govert

Location:Biševo

zondag 15 juli 2012

Zeilen Split - Vis

Het koelt 's nachts af tot 29 graden. De volgende morgen zijn er wat wolkjes en waait het ca. 3-5 Bft. Lekker zo'n briesje waardoor het wat koeler aanvoelt.
We varen redelijk vroeg de haven van Split uit tegelijk met een redelijk oversized motorjacht met veel personeel.


Het gaat meteen schuin en Olivia wordt steeds groener ;-( Nadat ze overboord heeft gehangen gaat het langzaam weer wat beter. We gaan zo schuin dat het besteklaatje tot twee keer toe uit de keuken valt. Al snel is de lucht weer strakblauw. Ook het blauwe water is prachtig. We zeilen naar het westen tussen de eilanden door. Het is zo'n 45 mijl naar het eiland Vis. Daar aangekomen gaan we voor anker in een baaitje en zoeken we verkoeling in het water. Tegen de avond varen we het haventje van het plaatsje Vis binnen. Er is geen plek meer aan de wal, maar er is nog één mooring vrij waar we meteen aanleggen.


Robben, Olivia en Lisanne roeien in het bijbootje naar de wal om vers water te halen. Na een half uurtje komt er een havenmeester, die een strikje in zijn baard heeft, langs. Het liggeld voor deze mooring bedraagt 200 kuna. We roeien in de bijboot naar de wal en eten en drinken wat op een terrasje aan het water. We eten nog een ijsje en luisteren naar een jazzbandje onder de palmbomen, Rond 23:00u zijn we weer op de boot en blikken terug op een prachtige dag met zon, wind en water. Klaar voor een volgende zwoele nacht.

Location:Vis