Geachte bezoeker

Mocht er in dit blog een link niet werken, meldt me dat dan graag even via een mailtje naar govert@riksen.tk of in een reactie op mijn nieuwste bericht.
Veel leesplezier gewenst bij mijn reisavonturen op dit blog!

zaterdag 19 oktober 2013

Edinburgh, Castle & Dungeons

Vrijdagmorgen komt Robben ons om 8:30 ophalen bij ons hotel. We lopen naar het oude centrum en ontbijten in Deacons house in Brodie's close.
In dit huisje leefde de timmerman William Brody iets na 1700. Hij leidde een dubbelleven door overdag kasten te maken en 's nachts bij zijn klanten de inhoud van z'n verkochte kasten te stelen met een kopie van de sleutel. Eenmaal betrapt vluchtte hij naar Amsterdam alwaar hij gearresteerd werd. Terug in Edinburgh werd hij opgehangen aan een galg die hij zelf gemaakt heeft. 100 jaar later schreef Robert Stevenson over zijn leven en later baseerde hij op dit verhaal zijn beroemde boek Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Wij eten een Schots ontbijt in zijn huisje / werkplaats.


Daarna bezoeken we de Mary Kings Close een gangenstelsel onder het court house. We lopen door de huisjes en steegjes van het oude Edinburgh. Dit is bewaard gebleven omdat bij de bouw van het court house het goedkoper was de oude muren van de huisjes te gebruiken als fundering. Ze hebben het er dus gewoon overheen gebouwd. Later zijn deze steegjes (closes) leeggegraven en nu konden we ze wel 3 of 4 verdiepingen onder de grond bezoeken.


We volgen er een erg interessante guided tour, waarbij we een beetje gevoel kregen hoe het leven een paar eeuwen geleden was.
Daarna bezoeken we het kasteel. Het begint weer hard te regenen en we schuilen bij de ingang onder de hoofdpoort. Nadat we kaartjes hebben schuilen we in het restaurant waar we wat drinken. De dames een rozewater, Robben een lemon/gingerdrankje en ik een gingerbeer van Fentimans. Die is lekker sterk. Toch jammer dat je in Nederland geen gemberbier kan krijgen...
Elke dag wordt hier om 13:00u met een kanon geschoten.


Door de regen is het binnen in de gebouwen van het kasteel erg druk. We lopen in een file langs de Royal Honours. Een zilveren zwaard, kroon en zilveren staf. Er mocht hier niet gefotografeerd worden.
In de great hall, waar vroeger de grote feesten en maaltijden werden gehouden bewonderen we het prachtige middeleeuwse houten plafond.


Ik maak er een foto van à la de foto van het dak van de great hall in Stirling castle.
Na het kasteel lopen we naar de Library Bar in het centrum. We lopen langs the Elefant house, waar J.K.Rowling Harry Potter heeft geschreven. The Library Bar zit in een prachtig oud gebouw midden in het centrum en is de plek waar studenten eten en samenkomen.


Het grote gebouw zit vol trappetjes met barren en gangen. Je raakt er gemakkelijk de weg kwijt. De lunch is er fantastisch.
's Middags doen we een ondergrondse ghost tour bij Auld Reekie tours. Dat betekent ouwe stinkerd, een bijnaam voor Edinburgh, dat vroeger heel erg stonk van de rokende kachels en de dierlijke en menselijke uitwerpselen die ze gewoon op straat gooiden.

Robben, Maaike en Olivia lopen nog de trappen op naar de Calton Hill. Een heuveltop met monumenten. Ik besluit niet mee te gaan omdat ik na al dat lopen wat last van m'n heup en knie heb gekregen. Eenmaal terug van Calton Hill besluiten we om niet te gaan avond eten omdat we nog voldoende aan de lunch hebben. In plaats daarvan duiken we weer een pub in. Dit keer in de Jolly Judge, een pub waar een huisgenoot van Robben werkt. Daar drinken we een glas whiskey van de maand: connaisseurs choice Mannochmore. Een fruitige smaak die pas echt loskomt met een paar druppels water erin. Robben heeft zich als een echte whiskeykenner ontpopt en kwam met deze tip. Daarna nemen we nog een Dalwinny nr. 15 en een Laphroaig nr. 10. De laatste is weer een Islay whisky, net als Lagavullin. De dames drinken fris en Guinness.
Op weg naar ons hotel lopen we langs een cafetaria waar ze de 'world famous deep fried Mars bar' verkopen. De bevroren Marsen gaan door hetzelfde beslag als de vis gaat en worden daarna kort (ca. 1 min) gefrituurd. En we vinden het nog lekker ook. Ik het hotel hebben we nog een beetje Irn Bru staan dat Robben voor ons heeft meegenomen. Een oranje drankje dat smaakt naar kauwgomballen. De ingredienten zijn niet Europees goedgekeurd en dus is het drankje is in de rest van Europa verboden. Hier in Schotland is het vreemd genoeg populairder dan Cola.


Voor het slapen gaan drinken en snacken we nog wat samen in de hotelbar. Ze frituren hier in Schotland bijna alles. Dat wordt weer lijnen als we thuis zijn...

Govert

vrijdag 18 oktober 2013

Stirling Castle

Donderdagavond eten we in een nieuwe en uiterst modern ingericht italiaans restaurant. Met op de muur geschreven een oude schotse wijsheid: "hunger is the best kitchen". Ondanks deze spreuk hebben we er heerlijk gegeten. Inmiddels is het gelukkig eindelijk droog geworden. Na afloop drinken we nog een biertje (jawel hoor: gemberbier) in een pub en lopen nog langs een supermarkt om wat gingerbeer in te slaan om mee naar huis te nemen. In het hotel aangekomen gaan we snel slapen. De eerste dag zit erop.
Vrijdagmorgen lopen we over de Royal Mile en de North Bridge naar Waverley Station. Robben had ons al gewaarschuwd dat dit het meest onoverzichtelijke station was dat hij kende. We kopen een dagretour groepsticket voor £18,60 naar Stirling. Niet alleen de bussen, maar ook de treinen zijn relatief goedkoop in Schotland.


De treinen zijn wat 'metro-achtig' (vrij klein en maar 2 rijtuigen lang) en ze geven met een lampje op de zijkant van de trein aan in welke rijtuigen je in mag stappen. We hebben met z'n drieën twee tickets gekregen. Eén voor de heenreis en één retour. Het ticket wordt in de trein gecontroleerd, maar niet afgestempeld. Je levert het weer in als je op de plek van bestemming het perron verlaat.
Ook de treinen rijden hier links. In de verte zien we de gigantische spoor brug over de rivier de Forth liggen. De eerste grote stalen brug uit 1890 dat als één van de grootste technische prestaties wordt gezien uit de victoriaanse tijd.
Na een tochtje van zo'n 50 minuten komen we tegen 12:00u in Stirling aan. We wandelen de berg op richting kasteel.


Wat een prachtig kasteel op een fantastische plek. Vanuit het kasteel zien we de oude stenen brug uit 1500 over de Forth temidden van de 'battlefields'. Hier is de grens van de Highlands en de Lowlands. Het kasteel is de laatste 200 jaar prachtig gerestaureerd. We horen dat de vele ornamenten en beelden vroeger allemaal geschilderd waren.


Volgens de legende heeft koning Arthur dit kasteel als eerste veroverd op de Saksen. Het was de zetel van koning James de 4e en de 5e. De laatste was de vader van Mary Queen of Scots. In Nederland hebben we het overigens over Jacobus de 4e en 5e ipv James. In de grote zaal werden vroeger de koninklijke feestmaaltijden gebruikt en bood plaats aan maar liefst 500 gasten. Het dak is rond 1990 geheel vernieuwd en is een prachtige constructie.


Ook is er een tentoonstelling over de Argyll & Sutherland Highlanders die in de loop der jaren zo ongeveer overal in de wereld hebben gevochten. Zo zijn ze ook in Birma geweest en hebben als krijgsgevangenen ook aan de spoorlijn gewerkt. Er hangt een foto van de bridge over the river Kwai.


We verblijven er tot 15:00u. We halen een late lunch bij de SubWay en stappen weer in de trein naar Edinburgh.
Terug in Waverley station zien we dat dit station vroeger een overdekte markt is geweest. We wandelen langs het Scott memorial langs de Princess street en daarna de Rose street. Daar duiken we een bruine kroeg binnen omdat het weer begint te regenen. De pub heet 'Dirty Dick' en ziet er gezellig uit. Na een sms'je en even wachten komt Robben daar ook naartoe. We proeven verschillende whiskeys. Highland Park, een prima whisky met een beetje rokerige afdronk. De uiterst zachte Oban en The Macallan. Tot slot de sterk naar rook ruikende en smakende zachte Lagavullin. Het is maar goed dat Robben hier bij de whisky society is gegaan, want hij is een echte kenner geworden. We eten er ook. Ik heb een meat pie, Oluvia een hamburger waar Robben een Haggia top bij heeft besteld. Robben heeft een met Haggis gevulde kip en Maaike in bier gebatterde fish & chips. Rind 19:30 gaat Robben naar zn vriendinnetje en wij lopen weer door de stromende regen naar ons hotel. Daar aangekomen val ik vrijwel direct in slaap...
Morgen meer

Govert

Location:Edinburgh, Stirling

donderdag 17 oktober 2013

Rainy Edinburgh

Woensdagavond zijn we in de stromende regen aangekomen in Edinburgh. We nemen een taxi naar onze Premier Inn, waar we een mooie 'family room' betrekken. Tegen 24 uur (voor ons 01:00u) komt Robben langs om ons te verwelkomen en wat spullen op te halen. Leuk om te zien hoe hij het hier naar zijn zin heeft. Een uur later val ik bijna om van de slaap en houden we het voor gezien. Robben moet weer door de regen naar huis en wij gaan naar onze kamer waar een zacht bed wacht.
Donderdagmorgen regent het nog steeds en lopen we de Royal Mile naar de St. Giles Cathédral. Daar heeft de koningin een vaste plek als ze in Schotland is. Het is een prachtige kerk met een heel mooi gewelfd plafond.


Als we weer buiten zijn regent het zo hard dat we onze route aanpassen en naar het Museum of Scotland gaan. Daar kunnen we droog het hele mooie museum bekijken. Maaike gaat naar de Mary Queen of Scots tentoonstelling, terwijl Olivia en ik naar de zalen over de industriele revolutie keken. We hebben stoommachines, stoomtreinen en zelf een vuurtorenlicht bekeken.


De computer sectie was kort en krachtig. De hele ontwikkeling paste in 1 kast tot en met de iPad.


We lunchen in Greyfriars Bobby, recht tegenover het museum. Daar komt Robben na z'n college naar toe en lunchen we samen. Ze hebben er heerlijk gingerbeer van het merk John Crabbie & co.
Robben bestelt meteen maar Haggis met tatties en swede (wat dit ook moge zijn. Verder eten we zalm, fish&chips en een vismandje. Het smaakt heerlijk.


Robben vertelt het verhaal achter deze pub. Het gaat over een hondje Bobby dat tussen 1858 tot 1872 niet van het graf van zijn baasje is geweken. Er staat een beeld van het hondje voor de deur. Z'n neusje blinkt omdat iedereen er even overheen aait.


Ik bestel nog een gingerbeertje nu wel met alcohol (4%) ook van Crabbie's. Maaike vindt deze lekkerder; ik vind de andere pittiger en lekkerder.
We gaan nog naar een volgepakt tweede hands boekwinkeltje op de grassmarket.Daarna wandelen we door de regen naar Robbens huis aan de Randolph place om op te warmen en dit bericht via zijn wifi te plaatsen.

Govert

maandag 14 oktober 2013

We gaan weer op reis

Jazeker... Naar NZ!!! Dit keer samen met Olivia.

Maar eerst gaan we op bezoek bij Robben in Edinburgh.

Eerst maar eens kijken of deze blog het nog doet...

CU soon
Location:@home