Geachte bezoeker

Mocht er in dit blog een link niet werken, meldt me dat dan graag even via een mailtje naar govert@riksen.tk of in een reactie op mijn nieuwste bericht.
Veel leesplezier gewenst bij mijn reisavonturen op dit blog!

zaterdag 19 oktober 2013

Edinburgh, Castle & Dungeons

Vrijdagmorgen komt Robben ons om 8:30 ophalen bij ons hotel. We lopen naar het oude centrum en ontbijten in Deacons house in Brodie's close.
In dit huisje leefde de timmerman William Brody iets na 1700. Hij leidde een dubbelleven door overdag kasten te maken en 's nachts bij zijn klanten de inhoud van z'n verkochte kasten te stelen met een kopie van de sleutel. Eenmaal betrapt vluchtte hij naar Amsterdam alwaar hij gearresteerd werd. Terug in Edinburgh werd hij opgehangen aan een galg die hij zelf gemaakt heeft. 100 jaar later schreef Robert Stevenson over zijn leven en later baseerde hij op dit verhaal zijn beroemde boek Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Wij eten een Schots ontbijt in zijn huisje / werkplaats.


Daarna bezoeken we de Mary Kings Close een gangenstelsel onder het court house. We lopen door de huisjes en steegjes van het oude Edinburgh. Dit is bewaard gebleven omdat bij de bouw van het court house het goedkoper was de oude muren van de huisjes te gebruiken als fundering. Ze hebben het er dus gewoon overheen gebouwd. Later zijn deze steegjes (closes) leeggegraven en nu konden we ze wel 3 of 4 verdiepingen onder de grond bezoeken.


We volgen er een erg interessante guided tour, waarbij we een beetje gevoel kregen hoe het leven een paar eeuwen geleden was.
Daarna bezoeken we het kasteel. Het begint weer hard te regenen en we schuilen bij de ingang onder de hoofdpoort. Nadat we kaartjes hebben schuilen we in het restaurant waar we wat drinken. De dames een rozewater, Robben een lemon/gingerdrankje en ik een gingerbeer van Fentimans. Die is lekker sterk. Toch jammer dat je in Nederland geen gemberbier kan krijgen...
Elke dag wordt hier om 13:00u met een kanon geschoten.


Door de regen is het binnen in de gebouwen van het kasteel erg druk. We lopen in een file langs de Royal Honours. Een zilveren zwaard, kroon en zilveren staf. Er mocht hier niet gefotografeerd worden.
In de great hall, waar vroeger de grote feesten en maaltijden werden gehouden bewonderen we het prachtige middeleeuwse houten plafond.


Ik maak er een foto van à la de foto van het dak van de great hall in Stirling castle.
Na het kasteel lopen we naar de Library Bar in het centrum. We lopen langs the Elefant house, waar J.K.Rowling Harry Potter heeft geschreven. The Library Bar zit in een prachtig oud gebouw midden in het centrum en is de plek waar studenten eten en samenkomen.


Het grote gebouw zit vol trappetjes met barren en gangen. Je raakt er gemakkelijk de weg kwijt. De lunch is er fantastisch.
's Middags doen we een ondergrondse ghost tour bij Auld Reekie tours. Dat betekent ouwe stinkerd, een bijnaam voor Edinburgh, dat vroeger heel erg stonk van de rokende kachels en de dierlijke en menselijke uitwerpselen die ze gewoon op straat gooiden.

Robben, Maaike en Olivia lopen nog de trappen op naar de Calton Hill. Een heuveltop met monumenten. Ik besluit niet mee te gaan omdat ik na al dat lopen wat last van m'n heup en knie heb gekregen. Eenmaal terug van Calton Hill besluiten we om niet te gaan avond eten omdat we nog voldoende aan de lunch hebben. In plaats daarvan duiken we weer een pub in. Dit keer in de Jolly Judge, een pub waar een huisgenoot van Robben werkt. Daar drinken we een glas whiskey van de maand: connaisseurs choice Mannochmore. Een fruitige smaak die pas echt loskomt met een paar druppels water erin. Robben heeft zich als een echte whiskeykenner ontpopt en kwam met deze tip. Daarna nemen we nog een Dalwinny nr. 15 en een Laphroaig nr. 10. De laatste is weer een Islay whisky, net als Lagavullin. De dames drinken fris en Guinness.
Op weg naar ons hotel lopen we langs een cafetaria waar ze de 'world famous deep fried Mars bar' verkopen. De bevroren Marsen gaan door hetzelfde beslag als de vis gaat en worden daarna kort (ca. 1 min) gefrituurd. En we vinden het nog lekker ook. Ik het hotel hebben we nog een beetje Irn Bru staan dat Robben voor ons heeft meegenomen. Een oranje drankje dat smaakt naar kauwgomballen. De ingredienten zijn niet Europees goedgekeurd en dus is het drankje is in de rest van Europa verboden. Hier in Schotland is het vreemd genoeg populairder dan Cola.


Voor het slapen gaan drinken en snacken we nog wat samen in de hotelbar. Ze frituren hier in Schotland bijna alles. Dat wordt weer lijnen als we thuis zijn...

Govert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten