Geachte bezoeker

Mocht er in dit blog een link niet werken, meldt me dat dan graag even via een mailtje naar govert@riksen.tk of in een reactie op mijn nieuwste bericht.
Veel leesplezier gewenst bij mijn reisavonturen op dit blog!

zaterdag 21 juli 2012

National Park Mljet & Dubrovnik

Vrijdagmorgen doen we rustig aan in Korčula. Douchen, winkelen, zwemmen, douchen, chillen, bootjes kijken, etc. Wat een leven....
We maken pas na de middag los en tuffen op de motor zo'n 20 mijl naar het zuiden. De bestemming vandaag is het eiland Mljet, een nationaal park. Homerus schreef er al over in de Odysee.


We ankeren in een baai ten zuiden van Polače. Achter leggen we een lijn om een rotspunt zodat de boot niet kan draaien. We zoeken verkoeling in het water en de kids doen de 'Huckleberry', een sprong aan een lijn vanaf de boeg van de boot. Als je de lijn op het juiste moment loslaat, kom je bij het achterschip in het water.


We maken er foto's en filmpjes van die we daarna met veel plezier terugkijken. Onder water zien we mooie kleurrijke vissen in de rotsspleten zitten. Die wachten zeker tot het wat kouder en donkerder is voordat ze eruit komen. Af en toe horen we meeuwen lawaai maken en zien we een school vissen zwemmen en enkele zelfs uit het water springen.
Rond 18:30u komt er een klein bootje met parkwachten langszij en blijkt dat we nog toegangskaartjes voor het park moeten kopen. Ze geven nog wat uitleg over het park en laten een engelstalige folder en de tickets achter.
Zondagmorgen sta ik om 4:45 op om een foto van de zondopgang in onze baai te maken.


Ik doe het ankerlicht uit en ga weer naar bed. Om 7:00u zwem ik een rondje om de boot en maak de landvasten los. Motor aan, ankerop en varen richting Dubrovnik. Eén voor één komt iedereen z'n bed uit. Onderweg komen we een nederlandse katamaran tegen met thuishaven Morra. Wat grappig, juist nu Olivia haar shirtje aan heeft van haar zeilschool de Morra. Er zijn hier trouwens veel minder nederlanders dan 7 jaar geleden. Wel veel engelsen met vooral héél erg grote mooie boten met bemanning enzo. Varend ontbijten we en rond 14:00u zijn we bij Dubrovnik. We gaan in het baaitje voor de oude stad voor anker en roeien in het bijbootje naar de wal. Prachtige muren, indrukwekkende stad. Er ligt een groot cruiseschip verderop en de gele bootjes varen af en aan om mensen te brengen en te halen. Het is de Costa Favolosa, het zusje van de welbekende Costa Concordia. Na wat rondgelopen te hebben ga ik op een terrasje zitten in de haven en wacht met een groot glas koud bier op de anderen, die nog een uitgebreide wandeling over de stadsmuur maken. Ik ken de wandeling van 7 jaar geleden, toen we hier ook waren. Vanwege mijn heup, de vele trappen en de hoge temperatuur leek me een terrasje voor mij de betere keuze.


Wat een drukte in de haven. Bootjes varen af en aan. Vooral de taxibootjes van de Costa ... Er gaan misschien wel 1500 gasten op zo'n schip. Als we terug naar de boot lopen vaart de Costa juist weg. Hij vaart vlak langs de kust en toetert, bij wijze van groet, een paar keer. Iedereen in de buurt maakt meteen een grapje dat hij nu hard op de rotsen loopt, net zoals de Costa Concordia. Gelukkig gaat het goed.


Hier op de foto zie je nog net de schoorsteen achter Dubrovnik.
We zetten koers naar Cavtat. Een plaatsje ten zuiden van Dubrovnik, waar Schliemann begin vorige eeuw gegraven heeft omdat hij dacht dat Troje hier heeft gelegen. Vroeger heette dit Epidaurum. We maken vast aan een mooring in de haven, zwemmen wat voor de afkoeling, zien een prachtige zonsondergang en eten omstreeks 20:00u een heerlijke pasta bereid door Lisanne en Olivia.

Location:Cavtat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten